Sådan kommer du af med et stoppet afløb

 

Har du et stoppet afløb? Eller forsvinder vandet ikke så hurtigt som det burde? Så kan du finde en guide her, til at få løsnet tilstopningen i dit afløb. 

Hvordan ved jeg, at afløbet er stoppet?

I hvilken som helst bolig vil der være afløb, og de kan alle sammen, til hver en tid, blive stoppet. Du finder afløb både indvendigt og udvendigt i din bolig. De sikre, at du har varmt og koldt vand i hanerne og bruseren. Der kan være flere årsager til at dit afløb er stoppet og har brug for at bliver renset. I de fleste tilfælde er disse årsager skabt af beboerne i hjemmet. Det betyder dog også, at du langt hen ad vejen kan gøre noget ved tilstopningen.
 
Men inden du begynder og gøre noget, så er det vigtigt at finder frem til hvad der har forårsaget tilstopningen, samt hvilken type konstruktion og forløb dit afløb har. På den måde, får du bedst muligt løst problemet.
 
Du kan genkende et stoppet afløb ved følgende symptomer:
  • Der kommer en ulækker eller stærk lugt fra afløbet
  • Dit toilet er tilstoppet og kan ikke trække ud
  • Din vask er stoppet til og vandet forsvinder ikke – dette kan gælde alle typer afløb, både vaske, toilet og bruseniche
kloakmester københavn kloakrør
kloakspuling

Hvorfor stopper mit afløb til?

Som sagt er de fleste tilstopninger menneskeskabte. 
Tilstopning af køkkenvaske sker ofte grundet madrester, fedtrester, overskud fra sæbe, fedt fra opvaskemaskinen eller andre urenheder der ender i vasken.
På badeværelset er tilstopningen i bruseren ofte et resultat af hår, sæberester fra vaskemaskinen, overdrevent brug af shampoo og/eller balsam, samt sæbe til vask af kroppen. Hvorimod overdrevent brug af toiletpapir, eller bortskaffelse af bleer eller hygiejne bind, er de største syndere når det kommer til et stoppet toilet. 
 
Det kræver dog ikke det store at vedligeholde dine afløb, sådan at de ikke stoppet til. Ved at rense dine afløb jævnligt med 1-2 liter kogende vand med lidt opvaskesæbe, kan du skyllet dine afløb igennem. Det kogende vand dræber bakterier og opvaskesæben opløser fedt.
Derudover vil dine afløb takke dig for, at tænkeover, hvad du skyller ud i dem. Dine afløb vil sætte pris på, hvis madrester, hår, kaffegrums, bind, bleer og flydende fedt røg i skraldespanden. 
 

Hvordan ordner man et stoppet afløb?

Det er gnaske simpelt at få løsnet proppen i en stoppet vask, toilet eller gulvafløb. Nedenfor finder du en simpel trin-for-trin guide, så du kan få løst problemet.
 
Trin 1: Kogende vand
Er der stadig lidt hul igennem rørene, så kog et par liter vand og hæld det i afløbet, så det løber igennem. Du kan også med fordel tilsætte lidt opvaskemiddel. Dette vil både rense og rengøre rørene, og er ofte nok til at løsne proppen. 
 
Trin 2: Rens afløbet
Her kan du flere forskellige redskaber. Ofte kan hænder, en svupper eller en flaskerenser gøre det. Så er det bare at fjerne snavs og sjask, så der igen er hul igennem afløbet.
 
Trin 3: Få renset vandlåsen
Du kan ofte komme til den med hænderne, ellers kan du med fordel bruge en skruetrækker. Du tager vandlåsen op og renser, samt rengøre den, og sætter den på plads bagefter. 
 
Selvom mange først ville ty til afløbsrens eller kaotisk soda, så er det ikke noget vi vil anbefale, da det har en skadende effekt på dine rør. 
Kloakrør hvor der kommer vand og slam ud af som et resultat af kloakrensning i københavn
Kloakmand i orange refleksvest som udfører kloakrensning

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke selv kan løse problemet

Står du stadig med et tilstoppet afløb, efter at have fulgt alle trinnene i guiden, så er det på tide at kontakte en kloakmester. Uanset størrelsen på dit problem, er det altid en god ide at få en kloakmester til at kigge på dit afløb, hvis guiden ikke løsner proppen. At have problemer med afløbet skal gerne løses hurtigst muligt, så det ikke ender med at blive alt for omkostningstungt for dig.
 
Kloakrensing